Många av våra anställda har sitt ursprung i andra länder, så mångfald är självklart här.

Team

Ett sammansvetsat team

Vikentomater har fem årsanställda samt ett antal tim- och säsongsanställda. Under säsongen är vi cirka 25 personer som jobbar i växthus, transport och gårdsbutik.

Att jobba med levande växter, som tomatplantorna är, kräver kunskap och engagemang. Personalen måste därför vara hängiven sitt arbete. Redan i januari ska de första plantorna sättas ut i sina odlingshinkar, därefter ska de bindas upp varje vecka för att inte slå i taket. Under hela växtsäsongen övervakas plantorna så att de får optimala förhållanden och hålls fria från skadedjur och växtsjukdomar. Tomaterna skördas mogna, sorteras och packas i vår packhall. Våra egna chaufförer levererar tomaterna till butiker, restauranger och grossister varannan dag.

I varje led är personalens arbete avgörande för resultatet. Vi är glada för att ha personal som jobbat här i många år, både bland de fast anställda och bland säsongspersonalen. Många i teamet har sitt ursprung i andra länder, så mångfald är självklart. Säsongsarbetarna börjar anlända i april och stannar till november.

Vikentomater har kollektivavtal för alla anställda och vi följer svensk lag och lönesättning. Varannan vecka kommer en massör och ger var och en massage.

Asta

Med de flinkaste fingrarna

Asta började sitt yrkesliv som sömmerska i hemlandet Litauen. För sex år sedan sökte och fick hon jobb hos Vikentomater och blev året-runt-anställd redan andra året.

Bland kollegorna är hon känd för att vara den som är snabbast, bland annat när det gäller att sätta clipsen som håller uppe tomaterna. Tomatodling innehåller fler moment än den oinvigde kan ana, och Asta kan dem alla.

– Jag gör allt, säger hon och ler.

Hon är ofta den som lär upp nyanställda, och visar hur man gör. Varje planta är viktig, och varje tomatklase. Att till exempel råka bryta av en blommande kvist är ett allvarligt misstag, det innebär att man går miste om skörden av ett helt kilo tomater. Varje vår har man en liten inofficiell tävling om vem som ska hitta de först utvecklade tomaterna. Astra brukar vara en av dem som upptäcker den första, men inte varje år.

– Förra året var jag snabbare än Kjell, säger hon och skrattar hjärtligt.

Favorittomaten är Oranga.

Benas

Med ögon känsliga för grönt

Benas står uppflugen på en ställning och hänger upp trådar som tomatplantorna sedan binds fast vid efter hand som de växer.

Varje planta når 10-12 meter under en säsong. Hemma i Litauen jobbade han i en fabrik som tillverkar plastfönster, men han tröttnade och började hos Vikentomater 2010.

– Det är stor skillnad att jobba i växthus, säger han och pekar med handen ut över de gröna växterna.

Redan från start fick han göra ”allt” och jobbar med lite av varje på Vikentomater.

Någon längtan tillbaka till fabriken har han inte, utan stormtrivs i Sverige, i Höganäs och på Vikentomater.

– Här är det aldrig någon som är arg. Vi jobbar mycket och skrattar mycket, säger Benas.

Att välja favorittomat är lätt: den lilla söta Favorita.

Jolanta

Det här är min andra familj

Som tonåring hemma i Litauen drömde Jolanta om att bli skridskoprinsessa, men istället studerade hon konst och utbildade sig till florist.

– Sen föddes min dotter och jag ville jobba istället. Några vänner tipsade mig om att besöka Sverige och Vikentomater.

Hon började som säsongsanställd plockare 1999, men är sedan fler år anställd året om. Numera har hon ett stort ansvar, bland annat för att kvalitén i sortering och packning hålls på högsta nivå. Dessutom kontrollerar hon att pallarna med tomater som ska vidare ut till butikerna innehåller rätt sorter och rätt antal lådor.

– Men kvalitén kommer först. Det är det allra viktigaste, betonar Jolanta.

Jolanta har alltid nära till skratt. Hon talar om Vikentomater som sitt andra hem och om arbetskamraterna som sin andra familj.

– Alla är på gott humör redan när man kommer på morgonen, konstaterar hon och tillägger: Jag älskar fortfarande att äta tomater. Massor av tomater!

Favorittomaten är Campari med Kentaro som god tvåa.

Kjell

Grundare av Vikentomater

Kjell Olofsson startade Vikentomater tillsammans med sin fru Gunnel 1964. Det fanns ingenting vad gäller tomatodling som Kjell inte behärskade och han var aktiv i odling och butik fram till sin död hösten 2017.

Vi saknar honom och minns honom med glädje. Vårt varma tack till alla som hörde av sig i samband med hans bortgång.

Mats

Tomater till hundra procent

Kanske kräver framgång en liten gnutta motstånd. När Mats Olofsson tog över föräldrarnas företag 1996 och bestämde sig för att utveckla sortimentet skakade många på huvudet.

– Jag fick ständigt höra ”tomat som tomat” och ”Det där är väl inget att satsa på.” Det sporrade mig att bevisa att de hade fel, säger han och ler från öra till öra.

Han framhåller tomaten som en fantastisk råvara, som kan ätas som den är eller tillagas på hur många olika sätt som helst.

– Att se matmänniskor som till exempel Paulo Roberto hantera tomater och beskriva smakerna är härligt.

Mats har trott till 100 procent på sin idé om mångfald och strävan efter att hålla allra bästa kvalitet. Det har gett resultat i form av nöjda konsumenter, uppmärksamhet i media och en rad utmärkelser. Han betonar att han inte nått dit han är idag på egen hand, utan att odlingen kräver ett team där alla jobbar åt samma håll.

– Det är oerhört viktigt att ha bra personal, och slippa ta in nytt folk varje år. Vi har regelbundet möten där vi sätter upp mål att jobba efter, och genom att jobba tillsammans har vi kunnat både nå dem och slå dem! Nu har de anställda hittat sina roller och kan ta ansvar för sina områden. Att Angelica går in och tar en del av försäljningsarbetet känns väldigt bra.

Att som tomatodlare med 83 sorter i utbudet välja den godaste tomaten är ingen enkel uppgift, men måste Mats nämna två favoriter blir det Redheart och Juanita.

Susanne

Med sinne för smak

Susanne Olofsson har utvecklat gårdsbutiken med närodlat och italienska delikatesser.

Susanne har varit i tomatbranschen sedan hon träffade Mats 1996 och varit med och utvecklat konceptet med nischtomater. I flera år har hon drivit utvecklingen av gårdsbutiken och utökat sortimentet successivt. Numera kan kunderna hitta italienska delikatesser från Menu Italiano, oljor, teer, pasta och andra godsaker i disken. Dessutom finns här ett urval av lokalproducerade varor såsom korv från Per i Viken, äpplemust från Öspab och Bjärechips. Men självklart är det Vikentomaterna som har huvudrollen.

Från april till november säljer hon det stora utbudet av tomater, om än inte alla 83 sorterna varje dag så förmodligen det största utbudet i Sverige. Och själv älskar Susanne tomater.

– Ett kalas utan tomater är som att fira midsommar utan sill.

Hon tycker också om att laga mat och har tagit fram flertalet av de recept som finns på våra receptkort. På hösten gör hon tomatsoppa för att inte vara utan tomater på vintern.

– Några andra tomater än våra egna äter vi aldrig, säger Susanne.

Hennes favorittomat är den lilla orange plommonkörsbärstomaten Santorange.