Vikenrecept

Ugnsbakade tomater

När du tillagar tomaterna kommer nya smaker fram! Kryddar du med goda färska örter når tomaterna rent himmelska höjder. Dessa kan du äta som de är: nyvarma direkt från ugnen, eller spara på burk till ett senare tillfälle!

Gör så här

Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en skål. Välj din favoritkrydda – eller prova en ny och finhacka den. Ringla olja och strö örterna över tomaterna och rör runt. Lägg därefter tomaterna med skalet ned på en ugnsplåt. Tillaga i 125 grader mellan en och två timmar. Använd varmluftsugn eller sätt ugnsluckan en aning på glänt så att fukten vädras ut.

Om du vill äta dem så här går det utmärkt, men du kan också spara dem på burk. Lägg dem i rena glasburkar och fyll på med en god olivolja så att det täcker. Om du vill kan du lägga i en skalad vitlöksklyfta eller en urkärnad chilifrukt. Förvara burkarna svalt.

Ingredienser

1 kg små Vikentomater i blandade färger
1 dl finhackade örter, t ex rosmarin, timjan, oregano, salvia, persilja
½ dl olivolja, + 1–2 dl till burkarna
ev. vitlök eller chilifrukt

Skriv gärna ut våra recept!