Vikenrecept

Tomatkräm med bakad lök

Gör så här

Ställ rapsoljan i kylskåpet över natten så att den är kall. Skölj och dela purjolök och lök i stora bitar. Lägg dem tillsammans med tomaterna (låt kvistarna sitta kvar) på en ugnsfast plåt. Ringla över rejält med olivolja. Spara två tomater till dekoration. Baka tomater och lök i ugnen på 200 grader tills löken är helt mjuk.

Mixa de varma tomaterna med skalade mandlar och vitlök. Tillsätt rapsolja i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Det ska bli en slät och fin kräm. Smaka av med salt och peppar.

Bred ut krämen på portionstallrikar och fördela lökarna, de skivade tomaterna, mozzarellan och örterna över krämen så att det blir riktigt vackert. Ringla över olivolja och garnera med gräslök.

Servera som tillbehör eller på en buffé.

Ingredienser

4-6 kvistar kvisttomater, gärna Dunne
1 knippe färsk lök – gul eller röd
1 purjolök
1 dl mandel
1 klyfta vitlök
Kylskåpskall rapsolja
Olivolja
Salt och peppar
Örter
Buffelmozzarella
Gräslök

Skriv gärna ut våra recept!