Många av våra anställda har sitt ursprung i andra länder, så mångfald är självklart här.

Team-2019

Team

Ett sammansvetsat team

Vikentomater har fem årsanställda samt ett antal tim- och säsongsanställda. Under säsongen är vi cirka 25 personer som jobbar i växthus, transport och gårdsbutik.

Att jobba med levande växter, som tomatplantorna är, kräver kunskap och engagemang. Personalen måste därför vara hängiven sitt arbete. Redan i januari ska de första plantorna sättas ut i sina odlingshinkar, därefter ska de bindas upp varje vecka för att inte slå i taket. Under hela växtsäsongen övervakas plantorna så att de får optimala förhållanden och hålls fria från skadedjur och växtsjukdomar. Tomaterna skördas mogna, sorteras och packas i vår packhall. Våra egna chaufförer levererar tomaterna till butiker, restauranger och grossister varannan dag.

I varje led är personalens arbete avgörande för resultatet. Vi är glada för att ha personal som jobbat här i många år, både bland de fast anställda och bland säsongspersonalen. Många i teamet har sitt ursprung i andra länder, så mångfald är självklart. Säsongsarbetarna börjar anlända i april och stannar till november.

Vikentomater har kollektivavtal för alla anställda och vi följer svensk lag och lönesättning. Sedan 2018 är företaget cerifierat enligt Svenskt Sigills IP Arbetsvillkor. Det innebär att Vikentomater följer lagstiftning och branschriktlinjer för en god arbetsmiljö, goda arbetsvillkor och socialt ansvar. Certifieringen är utvecklad tillsammans med ledande experter och sakkunniga inom det arbetsrättsliga området samt godkänd av Sveriges nationella ackrediteringsorgan Swedac.

Kjell

Grundare av Vikentomater

Kjell Olofsson startade Vikentomater tillsammans med sin fru Gunnel 1964. Det fanns ingenting vad gäller tomatodling som Kjell inte behärskade och han var aktiv i odling och butik fram till sin död hösten 2017.

Vi saknar honom och minns honom med glädje. Vårt varma tack till alla som hörde av sig i samband med hans bortgång.

Mats

Tomater till hundra procent

Kanske kräver framgång en liten gnutta motstånd. När Mats Olofsson tog över föräldrarnas företag 1996 och bestämde sig för att utveckla sortimentet skakade många på huvudet.

– Jag fick ständigt höra ”tomat som tomat” och ”Det där är väl inget att satsa på.” Det sporrade mig att bevisa att de hade fel, säger han och ler från öra till öra.

Han framhåller tomaten som en fantastisk råvara, som kan ätas som den är eller tillagas på hur många olika sätt som helst.

– Att se matmänniskor som till exempel Tina Nordström, Paul Svensson och Tareq Taylor hantera tomater och beskriva smakerna är härligt.

Mats har trott till 100 procent på sin idé om mångfald och strävan efter att hålla allra bästa kvalitet. Det har gett resultat i form av nöjda konsumenter, uppmärksamhet i media och en rad utmärkelser. Han betonar att han inte nått dit han är idag på egen hand, utan att odlingen kräver ett team där alla jobbar åt samma håll.

– Det är oerhört viktigt att ha bra personal, och slippa ta in nytt folk varje år. Vi har regelbundet möten där vi sätter upp mål att jobba efter, och genom att jobba tillsammans har vi kunnat både nå dem och slå dem! Nu har de anställda hittat sina roller och kan ta ansvar för sina områden.

Att som tomatodlare med runt 100 sorter i utbudet välja den godaste tomaten är ingen enkel uppgift, men måste Mats nämna två favoriter blir det Redheart och Juanita.

Att stanna upp är inget för Mats Olofsson som 2018 tar steget att ytterligare bredda utbudet genom att satsa på jordgubbar och hallon samt ett litet sortiment grönsaker som gurka och kryddor.

– Det gör att vi kan starta säsongen lite tidigare och ha färska jordgubbar i butiken redan i mitten av april. Satsningen på mer grönsaker är ett svar på önskemål från gårdsbutikens kunder, säger han.

Susanne

Med sinne för smak

Susanne Olofsson har utvecklat gårdsbutiken med närodlat och italienska delikatesser.

Susanne har varit i tomatbranschen sedan hon träffade Mats 1996 och varit med och utvecklat konceptet med nischtomater. I flera år har hon drivit utvecklingen av gårdsbutiken och utökat sortimentet successivt. Numera kan kunderna hitta italienska delikatesser från Menu Italiano, oljor, teer, pasta och andra godsaker i disken. Dessutom finns här ett urval av lokalproducerade varor såsom korv från Per i Viken, äpplemust från Öspab och Bjärechips. Men självklart är det Vikentomaterna som har huvudrollen.

Från april till november säljer hon det stora utbudet av tomater, om än inte alla sorterna varje dag så förmodligen det största utbudet i Sverige. Och själv älskar Susanne tomater.

– Ett kalas utan tomater är som att fira midsommar utan sill.

Hon tycker också om att laga mat och har tagit fram flertalet av de recept som finns på våra receptkort. På hösten gör hon tomatsoppa för att inte vara utan tomater på vintern.

– Några andra tomater än våra egna äter vi aldrig, säger Susanne.

Hennes favorittomat är den lilla orange plommonkörsbärstomaten Santorange.

Susanne har ansvaret för gårdsbutiken och ser till att hålla ett sortiment med hög kvalitet. Framförallt är det produkter som passar till tomater såsom olivoljor, pasta och tillbehör, men här finns också ett unikt sortiment av andra närodlade och/eller välproducerade produkter. Susanne ansvarar också för sortimentet av fikabröd och lunchrätterna i caféet.