Vår historia

Från frilandsgrönsaker till nischtomater med gastronomisk fokus. Företaget har utvecklats mycket på 50 år, men också följt en röd tråd.

Familjeföretag med röd tråd

Vikentomater startades 1964 av Gunnel och Kjell Olofsson. Från började odlades det grönsaker på friland och tomater i växthus. Sonen Mats utbildade sig till trädgårdsmästare och trädgårdsförman innan han kom tillbaka för att arbeta i företaget. 1996 tog över ansvaret från sina föräldrar och redan året därpå satte han igång utvecklingen av tomatsortimentet, då tillsammans med Susanne som först arbetade i packen och senare blev huvudansvarig för gårdsbutiken.

En passion för tomater och nyfikenhet på den stora variation i färg, form och smakrikedom som finns har drivit utvecklingen. 2016 räknar Vikentomater till 101 sorter i utbudet, flertalet små specialtomater. Andra ledord är kvalitet, noggrannhet samt omsorg om natur och människor.

2013 byggdes gårdsförsäljningen om och blev en regelrätt gårdsbutik med ett stort utbud av delikatesser som håller samma höga kvalitet som Vikentomaterna. 2014 byggdes ett gästkök dit proffskockar bjuds in för att laga mat inför publik under lördagarna, samtidigt som det pågår saluhall med utvalda utställare från trakten. 2015 tillkom caféet som tillhandahåller både fika och enklare lunchrätter. Sittplatser finns både inne och utomhus. 2018 investerade företaget i en pelletspanna med syftet att ytterligare minska belastningen på miljön. Samma år utökades sortimentet med egenodlade jordgubbar, hallon samt gurka, kryddor med mera för gårdsförsäljning.

Certifieringar & Utmärkelser

Vikentomater har tagit emot en rad diplom och andra utmärkelser. Årets företagare och diplom från Gastronomiska Akademien är ett par exempel.

Priser är både belöning och en sporre inför framtiden

2018 Vikentomater tilldelas utmärkelsen Årets Matproducent av tidningen Magasinet Skåne.

2018 Vikentomater certifieras enligt Svenskt Sigills krav för klimatcertifiering och IP Arbetsvillkor.

2015 Nominerad till Årets besöksnäring i Höganäs kommun.

2010 utsågs VD Mats Olofsson till Årets Företagare i Höganäs kommun.

2009 tilldelades Mats och Susanne Olofsson på Vikentomater Gastronomiska Akademiens diplom för utomordentliga insatser för svensk matkultur.

2009 Vikentomater fick Centerns miljöpris.

2002 Vikentomater tilldelades Skåneländska Gastronomiska Akademiens diplom. Vikentomater är certifierat, IP-klassat, av Svenskt Sigill. Certifieringen är en kvalitetsgaranti. För att få märka sina produkter med Svenskt Sigill ställs höga krav på att företaget följer en lång rad regler för både växter, odling och arbetsmiljö. Certifieringen revideras årligen, läs mer här.

vikentomater_sigill_2

Miljöpolicy

Alla måste bidra till en bättre miljö. Vi jobbar med att skapa en hållbar odling där vi tar stor hänsyn till miljön för våra plantor, för vår omgivning och våra anställda.

Miljö och människor

För Vikentomater är det viktigt att bidra till en bättre miljö – både för naturen och för människorna. Vikentomater odlas med största möjliga omsorg om miljön. Vårt mål är att skapa en hållbar odling där vi tar hänsyn till plantornas behov, omgivningen och våra anställda.

Att skapa en optimal odlingsmiljö innebär att tomaterna blir både fler och godare. Något som gagnar både oss och kunderna. Tomaterna sitter kvar på plantan tills de är mogna vilket möjliggör utveckling av varje sorts fulla smakpotential i både sötma och andra kvalitéer. Plantorna övervakas dygnet runt, plockas och packas för hand av vår duktiga och noggranna personal. Humlor hjälper till med pollineringen vilket ger ”fullmatade” tomater, något som bidrar både till kvalitet och till smak. Vikentomater växer i odlingshinkar med pimpsten, ett lavamaterial från Island. Pimpstenen håller kvar lagom mycket vatten vilket ger friska plantor och goda tomater. Lavamaterialet rengörs varje vinter och kan återanvändas i minst sju år. Varje hink är försedd med droppbevattning. Undertill är hinken kopplad till ledningen som för tillbaka överskottsvatten till reningstanken. Systemet är helt slutet och ger inga utsläpp, varken av vatten eller av överskottsnäring. Recirkulationen gör att vi även kan återvinna 20 procent av vattnet. Dammen som ligger vid parkeringen utanför växthusen samlar endast upp regnvatten från växthustaken och ingår inte i bevattningssystemet.

Varje vinter rengörs växthusen för att minska risken för växtsjukdomar och ohyra. Om det ändå dyker upp skadedjur så används naturliga fiender i form av olika slags nyttodjur. Det kan till exempel vara mjöllusparasitstekel som bekämpar vita flygare. Nyttodjuren levereras på kartongbitar som hängs upp i växthuset vid behov. Därför behöver vi aldrig bespruta plantorna. Tomater kan också drabbas av bakterier och växtvirus. Det förebygger vi med god hygien, bland annat rör vi aldrig plantorna utan handskar.

2018 bytte vi uppvärmning från naturgas till pellets, vilket gör att vi släpper ut mindre växthusgaser och ytterligare minskar belastningen på miljön. Alla våra anställda har lön enligt gällande kollektivavtal. Vi följer gällande arbetsmiljöregler, något som kontrolleras regelbundet av Svenskt sigill. 2018 certifierades Vikentomater enligt reglerna för IP Arbetsvillkor.