Öppettider
Stängt för säsongen
Välkomna igen 2025
Bokningar
För gruppbokningar och särskilda önskemål kontakta Mats på tel 070 796 41 11. Varmt välkomna!
Gofika utan krusiduller
Tillagade på riktigt bra råvaror!
Med de bästa råvarorna
Vi serverar vällagad mat på de bästa råvarorna. Våra egna Vikentomater samt andra grönsaker och bär som odlas på gården utgör basen i det vi serverar. Sedan kompletterar vi med andra lokalt producerade råvaror och delikatesser av samma höga kvalitet som i vår gårdsbutik. Vi gör våra egna såser och röror. God mat från grunden – utan krusiduller.
Vikentomater har fullständiga rättigheter för alkoholservering.
Recept
Krämig tomatsallad med kräftstjärtar på rostat surdegsbröd
4 portioner
600 g tomater, fasta och söta
3 msk chilisås
½ msk ättika 12%
3 msk rapsolja
1 tsk krossade dillfrön eller färsk krondill
1 knippe dill
salt och peppar
200 g kräftstjärtar
4 skivor surdegsbröd
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
Dela tomaterna i mindre bitar. Blanda chilisås, ättika och rapsolja. Smaka upp med dillfrön, salt och peppar. Häll röran över tomaterna och vänd ner kräftstjärtarna. Finhacka dillen och strö över och blanda försiktigt ner dillen. Stek brödskivorna i smör och riv vitlöksklyftan över brödet. Lägg på tomatblandnigen. Servera genast.
Servera som förrätt eller dela brödet i mindre bitar och servera på en buffé eller som tilltugg.
Tomat- och jordgubbssallad med oliver och fetaost
4 portioner
300 g tomater – hög smakstyrka
200 g jordgubbar
100 g hallon
300 g fetaost
1 dl oliver
½ gurka
Ca 100 g salladsblad
olivolja och äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
basilika
Dela tomaterna i bitar och halvera jordgubbarna. Dela fetaosten i grova bitar. Skala gurkan och skär i grova bitar. Lägg ut salladsbladen på ett fat strö ut tomater, jordgubbar, hallon, fetaost, oliver och gurkan. Salta och peppra. Ringla över olivolja och äppelcidervinäger eller balsamicovinäger om du önskar. Avsluta med att strö över basilika.
Servera som den är som en lättare lunch eller till en grillad fisk, fläskkött eller kyckling. Du kan också göra själva salladen matigare genom att tillsätta en lufttorkad skinka, en salami eller korv som fuet.
Servera med bröd som lunch eller förrätt. Passar också utmärkt på en buffé.
Söt tomat- och jordgubbssallad på rostat vetebröd
4 portioner
200 g körsbärstomater – hög sötma
200 g jordgubbar
½ vaniljstång
1 msk honung, flytande
1 citron, skalet
2 kanelbullar eller 1 liten vetelängd, helst dagsgammalt
smör
färskost
basilika och en nya timjanblad
Dela tomaterna i mindre bitar, halvera jordgubbarna och lägg i skål. Dela vaniljstången och ta ut fröna och blanda med honungen, häll sedan över tomaterna och jordgubbarna. Riv över citronskalet och vänd runt. Låt stå 10 minuter. Dela på vetebrödet och rosta i en stekpanna med smör. Bred över färskost, fördelat tomat- och jordgubbssalladen och avsluta med att strö över basilika och några få timjanblad eller blommor.
Mixade tomater med bakade lökar
6-8 portioner som tillbehör eller bufférätt
4 – 6 kvistar, kvisttomater, fasta, mellan sötma
1 dl mandel
1 vitlöksklyfta
Rapsolja
salt och peppar
1 purjolök
1 knippe färsk lök gul och/eller röd
Olivolja
Salt och peppar
Örter
mozzarella
Ställ oljan i kylskåpet över natten så den är helt kall.
Dela och skölj purjolök och lök och lägg på en plåt med kvisttomaterna. Ringla över olivolja baka på grillen eller i ugnen på 200° tills det är mjuk.
Mixa tomaterna, mandel och vitlöken. Tillsätt rapsoljan i en tunnstråle samtidigt som du mixar till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Bred ut krämen på ett fat och placera ut lökarna och de bakade tomaterna. Strö över rikligt med örter. Om du önskar tillsätt också mozzarella.
Pasta putanesca
4 portioner
500 g torkad spaghetti
2 vitlöksklyftor
1 matsked kapris (avrunnen)
1 burk sardeller i olja ca 30 g
1 chili
persilja
1 dl svarta oliver
700 g krossade tomater – mjuka lägre smakstyrka
1 citron
peppar
2 msk olivolja
parmesan
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka vitlöksklyftorna och lägg de tillsammans med kaprisen, sardellerna och oljan de ligger i en stekpanna och hetta upp och stek försiktigt. Finhacka chilifrukterna och lägg dem i stekpannan, tillsammans med 1 msk olivolja. Sjud i cirka 2 minuter, tillsätt oliverna. Häll över de krossade tomaterna. När pastan väl är klar, häll av den och spara lite av kokvattnet. Häll försiktigt ner pastan i stekpannan med sås. Grovhacka persilja och tillsätt det mesta av den, pressa i saften från en citron, ringla över olivolja och rör om ordentligt. Häll över på ett fat, strö över resten av persiljan, peppra. Avsluta med att strö över parmesan.
Lammbog med tomater, lök och kryddörter
4 portioner
600 g urbenad lammbog
2 msk rapsolja
2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
1 l saftiga tomater, medelfasta
1 stort knippe timjan
Salt och peppar
Ev lite vatten
Till servering:
1 citron, skalet
hackade örter som persilja, gräslök, körvel
olivolja
Dela lammbogen i mindre delar och bryn i rapsoljan i en ugnsfast gryta, salta och peppra. Dela rödlöken i grova bitar och krossa vitlöken och låt bryna med lammet. Mosa sönder tomterna med händerna och tillsätt dem i grytan tillsammans med timjankvistarna. Lägg på lock och ställ in ugnen i 120° i 2-3 timmar. Titta till grytan då och då för att se om du behöver tillsätta lite vatten. När köttet är lätt att dra isär är det färdigt. Ta grytan ur ugnen och ta bort timjankvistarna. Smaka upp med salt och peppar. Riv över citronskal, strö över hackade örter och ringla över olivolja.
Servera med bulgur, ris, bröd eller sallad.
Tomat- och mozzarellasallad
4 portioner
300 g tomater olika färger, hälften fasta och hög sötma, hälften mjuka och syrliga
1 stor rödlök
3 buffelmozzarella
rikligt med basilika
3 oreganokvistar
salt och svartpeppar
olivolja
Skär rödlöken i tunna skivor och lägg i kallt vatten. Löken blir rundare i smaken och krispigare. Dela tomaterna i olika former och lägg på ett fat, salt och peppra. Häll av väskan från mozzarellorna, dra isär dem och lägg på fatet. Ta rödlöken ur vattnet och låt det rinna av på hushållspapper och lägg på fatet. Riv basilikabladen över, strö över oreganobladen. Avsluta med att ringla över rikligt med en pepprig olivolja.
Servera med bröd som lunch eller förrätt. Passar också utmärkt på en buffé.
Huevos rancheros
4 portioner
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 röd paprika
½ röd chili, mild sort
2 färska chorizo
1 msk spiskummin
400 g krossade färska tomater, en saftig sort – lägre fasthet
Ca 2 dl vatten
400 g svarta bönor, konserverade
ev 1 msk äppelcidervinäger
4-6 ägg
150 g riven cheddarost
färsk koriander
surdegsbröd eller tortilla
Hacka löken, vitlöken och chilin. Dela paprikan i mindre bitar och stek allt i en panna med olivolja. Dela chorizon och ta ut färsen och tillsätt till stekpanna tillsammans med spiskumminen och stek ytterligare 3 minuter. Tillsätt bönorna, tomaterna, ev vattnet och koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar, ev lite äppelcidervinäger. Gör små gropar i tomatsåsen och knäck i äggen, låt de stelna. Strö över osten och lägg ett lock på grytan och sjud på svag värme ytterligare ca 6 minuter. Strö över koriander och servera med tortillabröd eller surdegsbröd.
Tomattarte
4 portioner
1 rulle färsk smördeg, eller färdig pizzabotten
1 ½ dl créme friche
3 dl riven lagrad ost
150 g getost
skivade tomater – hög fasthet
honung
olivolja
timjan (gärna citrontimjan) och rosmarin
1 ägg
Rulla ut smördegen. Bred ut crème fraichen, strö över den lagrade osten. Smula getosten i grova bitar och varva med tomatskivorna. Ringla över honung och olivolja. Strö över rikligt med timjan och lite rosmarin, salta och peppra. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda i 175° cirka 20 minuter. Om du önskar kan du toppa tarten med nyskurna tomater och örter innan servering.
Passar som lättare lunch och serveras då med en sallad eller som en bufférätt.
Bakade tomater med rivet bröd, vitlök, örter och salladslök
4 portioner som tillbehör eller bufférätt
6 tomater, fasta smakrika eller små tomater på kvist. Det går också bra att blanda
½ l rivet gammalt bröd
2 vitlöksklyftor
olivolja
Basilika
Timjan
3 salladslökar
Ställ oljan i kylskåpet över natten så den är helt kall.
Dela och skölj purjolök och lök och lägg på en plåt med kvisttomaterna. Ringla över olivolja baka på grillen eller i ugnen på 200° tills det är mjuk.
Mixa tomaterna, mandel och vitlöken. Tillsätt rapsoljan i en tunnstråle samtidigt som du mixar till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Bred ut krämen på ett fat och placera ut lökarna och de bakade tomaterna. Strö över rikligt med örter. Om du önskar tillsätt också mozzarella.
För samtliga recept på sidan svarar Malin Broman om ej annat anges.
Fyllda tortelloni à la zazzi
4 portioner
3 dl durumvete
2 ägg
250 g fryst bladspenat
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
200 g ricotta
1 dl riven parmesan
1 krm muskotnöt
Salt och svartpeppar
1 burk hela skalade tomater, gärna San Marzano tomater
50 g smör
1 skvätt vitt vin
Torkad salvia efter smak
Färsk salvia att toppa med
1 bit parmesan att riva över
Blanda samman äggen med mjölet, arbeta ihop till en hård deg, tillsätt försiktigt vatten, lite i taget. OBS! får inte bli för blöt. Slå in i plast och låt vila 30 minuter.
Tina bladspenaten och stek i olivolja och vitlök tills allt vatten försvunnit, salta och peppra och strö över muskotnöt. Mixa ricotta med spenat och parmesan i matberedare, smaka av med salt och peppar. Häll upp i spritspåse.
Smält smöret i en panna, lägg i tomaterna och salvian och låt sjuda 10 minuter, smaka av med salt, peppar, vitt vin och tillsätt salvia efter smak.
Kavla ut degen tills den är tunn och sammetslen. Sporra ut kvadrater ca 10 x 10 cm. Spritsa en klick spenatröra på varje kvadrat och vik ihop dem till tortelloni.
Lägg tortellonin i kokande, saltat, vatten i ca 5 minuter, smaka en liten bit att det är färdigt (al dente).
Lägg tortelloni i tomatsåsen, vänd om försiktigt. Strö över nyriven parmesan och färsk salvia. Salta och peppara. Servera!
Recept: Alexandra Zazzi.