aktuellt event

24/10 Kreolskt med Guillaume!

Guillaume Gallician är kock från Helsingborg med rötterna både i södra Frankrike och den lilla ön Reunion utanför Madagaskar.

Han har tidigare lagat fantastiska sydfranska bufféer hos oss på Vikentomater, men på lördag blir det kreolskt! Då kommer inspirationen främst från Reunion där man äter en mat som är en mix av smaker från Franrike, Afrika, Asien och Indien. Mycket spännande smaker och mycket gott!

Buffén är “coronasäkrad” på det sättet att maten finns bakom plexiglas och läggs upp av personalen efter varje persons önskemål. På det sättet undviker vi trängsel och smitta. Vi håller också avstånd mellan varje sällskap. Pris 399 kr per person exkl dryck. Vin och öl kan beställas separat. Bokningen görs i gårdsbutiken eller på sms 070 480 09 03. Antalet platser är begränsat och vi följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Verksamheten i gårdsbutiken påverkas inte.

På grund av Coronapandemin är vi extra noga med hygienen och ber vi dig att tvätta händerna innan du går in i butiken (vi har installerat nya vaskar för detta ändamål) och att hålla avstånd.
Varmt välkommen!

Följ oss på Facebook för senaste nytt och mer information om våra event.

Gårdsbutiken håller öppet måndag till fredag kl 9-18 och lördag kl 9-16. Söndag stängt.

VT_hoger_vikensmaker-guillaume

Eventprogram

Några av Sveriges bästa kockar besöker Vikentomater under sommaren. Hit kommer vinnare av stora kocktävlingar, kockar med prisade restauranger, tv-kockar, kokboksförfattare och kändiskockar.

Under eventet lagar proffskocken mat inför publiken i gårdsbutiken och bjuder på gratis smakprov till alla på plats (så långt det räcker). Under tiden intervjuas han/hon av vår konferencier  Malin Broman eller Monica Oldsberg och det ges tillfälle att ställa frågor. Slå dig ner och låt dig inspireras en kortare stund eller stanna hela dagen om du har lust.

Programmet för 2020 är nu klart och det rymmer flera nyheter. Bland annat kommer vi att ha flera temamiddagar i växthuset. Det innebär att du bokar och betalar i förväg, för att sedan bara komma och låta dig serveras en god måltid. Bland annat kommer Tina Nordström och hennes vapendragare Benny Cederberg att laga en fantastisk sharingmeny i juli och i augusti serverar Jennie Walldén en koreanskinspirerad meny på Sydkoreas nationaldag. Guillaume Gallician kommer att duka upp till buffé både på Frankrikes nationaldag och på kreolsk tema i oktober. Eventkalender rymmer också flera olika provningar, av ost, olivolja och tomater såklart!

Våra event är gratis, medan vi tar betalt för middagar, föredrag och provningar enligt kalendariet här intill.

8 april

Beskära träd och buskar.

Föredrag med Eva Robild som är certifierad i fruktträdbeskärning. Under kvällen får du lära dig grunderna i hur du beskär fruktträd, bärbuskar, prydnadsbuskar och -träd. Tid kl 18.30.

Pris 250 kr. I priset ingår tomatsoppa och bröd. Boka din plats i gårdsbutiken eller via mejl på susanne@vikentomater.se.

14 april

Odla i pallkrage

Odla i pallkrage, föredrag. Eva Robild som skrivit två böcker om att odla i pallkrage, berättar om hur du bäst lyckas med dina odlingar i pallkrage och hur du kan få ut flera skördar från samma yta. Tid kl 18.30.

Pris 250 kr. I priset ingår tomatsoppa och bröd. Boka i gårdsbutiken eller via mejl på susanne@vikentomater.se

24 april

Dan Falkenberg, Vikens Glassmakeri

Dan Falkenberg öppnar Vikens Glassmakeri på plats hos oss i Viken. Strax utanför växthuset kan du nu få hemlagad glass gjord på bland annat bär från vår odling. Den här dagen kommer Dan att bjuda på glassprovning i växthuset. Uppskjutet till annat datum.

1 maj

Örternas läkande förmåga

Föredrag med Mette Bohlin som i mer än 30 år har arbetat med människors fysiska och psykiska välbefinnande. Hon kommer här att berätta om den fantastiska naturen och hur du kan skapa ett eget husapotek. Hon berättar också om vilka örter som kan hjälpa dig mot olika besvär och hur du kan stärka din kropp.

Pris 250 kr. I priset ingår tomatsoppa och bröd. Boka i gårdsbutiken eller via mejl susanne@vikentomater.se.

2 maj

Magnus Wallin

Magnus Wallin driver sushikedjan Reko Sushi & Bowls, Sveriges första miljöcertifierade sushikedja med enbart miljömärkt fisk. Han och kompanjonen Daniel Joannou har tidigare drivit Rå Epok.

23 maj

Maria Zihammou

Maria Zihammou är känd från radioprogrammet Meny i P1 och har skrivit en rad omtyckta kokböcker. Den här lördagen kommer hon att fokusera på mat lagad på tomater. Lär dig göra den godaste tomatsåsen, ketchupen, salsan med mera!

Maria kommer att hålla fyra matlagningspass: kl 10, 11, kl 12, kl 13 och kl 14. Det finns ett begränsat antal platser till varje sittning och du bokar din plats på mats@vikentomater.se eller 070-7964111. Glöm inte ange kockens namn, önskad tid och ditt eget namn samt telefonnummer.

Eventet är gratis.

30 maj

Tomatprovning

Vilken tomat passar till vilken rätt? Lär dig allt om Vikensmaker och hur du kan använda tomater i matlagningen. En klassisk provning såklart, men också fakta om tomater, dess historia och hur de odlas hos oss. Vi avslutar med tapastallrik.

Tomatprovningen hålls kl 13-15. Pris 299 kr, exkl dryck. Boka din plats i gårdsbutiken eller via susanne@vikentomater.se

6 juni

Sveriges Nationaldag

INSTÄLLT pga coronapandemin. Istället lanserar Viken Glassmakeri en ny glass med vanilj och jordgubbsrippel gjord av jordgubbssylt på jordgubbar från Vikentomater.

(Vi firar med jordgubbar, glass och våfflor!)

13 juni

Tareq Taylor

Tareq driver restaurangen Kockeriet i Malmö men är också känd från TV där han medverkar i Trädgårdstider, Lyckomaten och Stjärnorna på Slottet. Han har även vunnit Kockarnas Kamp.

Sponsor: LMI, Fremlab.

27 juni

Jordgubbens Dag.

Vi firar med jordgubbar, glass och våfflor.

INSTÄLLT! Vi kan tyvärr inte serverar våfflor med anledning av coronapandemin.

11 juli

Olivoljeprovning

Kl 13-15 håller Asif Bokhari de Bustamante en olivoljeprovning där du får lära dig allt du behöver veta om olivoljor. Det blir smakprovning av olika typer av olivoljor, men också en massa fakta om vad som gör att en olja håller god kvalitet.

Pris 350 kr. I priset ingår tapastallrik (exkl dryck)  samt en liten flaska olivolja att ta med hem. Boka i vår gårdsbutik eller via mejl på susanne@vikentomater.se

14 juli

Fransk nationaldagsbuffé

Guillaume Gallician, kock med franska rötter, dukar upp en dignande buffé med sydfransk mat gjord på sydskånska råvaror.

Pris 399 kr, exkl. dryck. Boka i vår gårdsbutik eller via mejl på susanne@vikentomater.se

25 juli

Tina Nordström

Tina Nordström är Sveriges mest kända och älskade tv-kock. Hon har även skrivit ett stort antal omtyckta kokböcker. Hon medvekar bland annat i Sveriges Yngsta Mästerkock och i Hela Sverige Bakar. Idag kommer Tina att finnas på plats på scen för att laga mat vid fyra tillfällen: kl 10, 11.30,  13 samt 14.30.

Sponsor: Atum Energi

25 juli

Tina Nordström & Benny Cederberg

MIDDAGEN ÄR TYVÄRR INSTÄLLD PGA CORONAPANDEMIN. Vi ber om ursäkt för detta.

Exklusiv sharingmeny lagad och serverad av Tina Nordström & Benny Cederberg. Maten serveras kl 15.

1 augusti

Tomatprovning

Vilken tomat passar till vilken rätt? Lär dig allt om Vikensmaker och hur du kan använda tomater i matlagningen. En klassisk provning såklart, men också fakta om tomater, dess historia och hur de odlas hos oss. Vi avslutar med tapastallrik.

Tomatprovningen hålls kl 13-15.  Pris 299 kr, exkl dryck. Boka din plats i gårdsbutiken eller via susanne@vikentomater.se

8 augusti

Ost- och vinprovning

Ostprovningen är tyvärr inställd pga coronapandemin. Vi ber om ursäkt för detta!

Monica Oldsberg, tidigare krögare och innehavare av Oldsbergs ost, bjuder på en noga utvald ostprovning med tillhörande viner.

15 augusti

Jennie Walldén

Jennie Walldén blev känd genom en vinst i Sveriges Mästerkock, men har sedan dess gjort sig ett namn som krögare och kokboksförfattare. Hennes restaurang Namu i Malmö har fått den fina utmärkelsen BIB Gourmand av Guide Michelin två år i rad. Jennie dukar upp en sluten middag i form av sk sharingmeny i vårt växthus. Eftersom det är Sydkoreas nationaldag blir det en koreanskinspirerad meny.

Pris 699 kr/person, exkl dryck. Boka i vår gårdsbutik eller sms 070-4800903.

Sponsor Vuab.

22 augusti

Skördefest med Malin Broman

Malin Broman inspirerar till stordåd i köket och lär ut tips på hur du kan få tomaterna att vara hela vintern! Passa på att lära dig hur du gör de bästa såserna, inläggningarna och hur du bäst kan förvara tomater för att få dem att hålla länge. Provsmakning!

Malin kommer att laga mat i fyra omgångar, kl 10, 11.30, 13 och 14.30. Du förbokar i gårdsbutiken eller sms 070-4800903. 50 kr/person exkl dryck. På grund av coronapandemin är det begränsat antal platser.

29 augusti

Danyel Couet

Danyel Couet är för den stora allmänheten mest känd som programledare för Sveriges Yngsta Mästerkock i TV4, men han driver också en välrennomerad krog i Stockholm, Allegrine, som han döpt efter sin franska farmor. Allegrine har fått den fina utmärkelsen BIB Gourmand av Guide Michelin. Danyel kommer att laga mat i vårt gästkök inför publik.

Danyel kommer att laga mat i fyra omgångar med förbokade publikplatser, kl 10, 11.30. 13 och 14.30. Provsmakning. Boka din plats i gårdsbutiken eller sms 070-4800903. Pris 100 kr/person exkl dryck.

Sponsor Svenskt Sigill.

5 september

Tomatprovning

Vilken tomat passar till vilken rätt? Lär dig allt om Vikensmaker och hur du kan använda tomater i matlagningen. En klassisk provning såklart, men också fakta om tomater, dess historia och hur de odlas hos oss. Vi avslutar med tapastallrik.

Tomatprovningen hålls kl 13-15.  Pris 299 kr, exkl dryck. Boka din plats i gårdsbutiken eller sms 070-4800903.

12 september

Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand är helsingborgssonen som vunnit silver i Bocuse d’Or, det som brukar kallas VM i matlagning. Han gjorde succédebut som nobelkock vintern 2019. Nu kommer han till Vikentomater för att laga mat i vårt gästkök inför publik.

På grund av pandemin är det förbokade platser på givna klockslag, kl 10, 11.30. 13 poch 14.30. Provsmakning. Boka din plats i gårdsbutiken eller via sms 070-4800903. 100 kr/person exkl dryck.

Sponsor Menigo.

19 september

World Paella Day

Fira Paelladagen hos oss på Vikentomater! Asif Bokhari de Bustamante lagar en stor och god paella – kom gärna i god tid för att följa matlagningen och lära dig några fina knep av Asif. Paellan beräknas vara klar för servering kl 14.

Pris 260 kr, exkl dryck. Begränsat antal platser. Boka din plats i gårdsbutiken eller sms 070-4800903.

26 september

Chiliprovning

Visst vågar du prova chili! Det handlar inte bara om hetta utan också om många andra smaker. Eva Robild som skrivit boken Chili – 222 sorter att odla och äta håller i provningen. Vi börjar med de milda, fortsätter med de söta och frukiga ochföljer upp för dem som vill med de riktigt heta. Vi avslutar med tapastallrik.

Pris 299 kr, exkl dryck. Boka din plats i gårdsbutiken eller sms 070-4800903.

3 oktober

Sandra Mastio

Eventet är tyvärr inställt pga sjukdom. Om du redan köpt biljett, kontakta oss så får du pengarna tillbaka./p>

10 oktober

Paul Svensson

Paul Svensson driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm samt kvarterskrogen PaulTaylor. Dessutom är han känd från TV där han bland annat medverkar i Sveriges Yngsta Mästerkock och Maträddarna. Just nu är han aktuell med programmet Den gröne slaktaren på SVT.

På grund av pandemin är det förbokade platser på givna klockslag, kl 10, 11.30, 13 och 14.30. Provsmakning. Boka din plats i gårdsbutiken eller via sms 070-4800903. 100 kr/person exkl dryck.

17 oktober

Risottoskola

Patrick Risotto Botlero har vigt sitt liv åt risotto. Han lämnade finansvärlden och Wall Street i New York för att viga sitt liv åt risotto!. Nu har han skrivit den prisbelönta boken Den stora risottoresan och reser runt för att lära andra att laga den godaste risotton. Den här lördagen finns han på plats på Vikentomater för att lära ut alla sina bästa knep.

Kom klockan 12 för att höra Patrick berätta om sin livsresa och för att se hur hela tillagningen går till. Efteråt bjuds det på smakprov. Boka din plats i gårdsbutiken eller via sms 070 480 0903. Pris 100 kr/person.

24 oktober

Kreolsk buffé

Guillaume Gallician, kock med rötter både i Frankrike och den afrikanska ön Reunion, dukar upp en smakrik kreolsk buffé med inspiration från Frankrike, Indien, Asien och Afrika. Maten serveras kl 14.

Pris 399 kr, exkl. dryck. Boka i vår gårdsbutik eller sms 070-4800903.

Under våra event håller vi öppet mellan kl 9-16

Konferencier: Malin Broman.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Utställare

Varje lördag håller gårdsbutiken öppet. Där säljer vi våra egentodlade Vikentomater, gurka, paprik, chili jordgubbar, hallon, blåbär samt sallat och kryddor efter säsong. Dessutom har vi ett stort utbud av delikatesser, både svenskodlat och italienskt.